Zoals ik in mijn artikelen al vaker heb geschreven, vindt Google een veilig internet belangrijk. Daarom heeft het de laatste jaren stappen genomen om het gebruik van een SSL-certificaat (te herkennen aan https voor het website adres) te bevorderen. Zo geeft Google https al enkele jaren een SEO-voordeeltje en sinds begin dit jaar geeft Google (en ook Firefox) gebruikers een veiligheidswaarschuwing als ze inloggegevens of creditcardgegevens op een http-webpagina willen invullen.

Onlangs heeft Google op een eigen blog aangekondigd dat het vanaf oktober 2017 in Chrome ook een veiligheidswaarschuwing gaat afgeven voor alle invulvelden en zoekvelden op http-webpagina’s. Als jouw website dus nog geen SSL-certificaat heeft, dan gaan jouw bezoekers en potentiële klanten dus vanaf oktober een waarschuwing zien in Chrome.

Hoe gaat deze http waarschuwing eruit zien

Google toont in de volgende animatie hoe deze waarschuwing eruit gaat zien.

Chrome-waarschuwing-http-websites

Je kunt je voorstellen dat dit mensen ervan kan weerhouden om gegevens in te vullen. Als je nog een website hebt zonder SSL-certificaat (en dus zonder https), dan zou dit je websitebezoekers er bijvoorbeeld van kunnen weerhouden je contactformulier in te vullen.

We verwachten dat Mozilla deze stap van Google gaat volgen en dat gebruikers van de browser Firefox ook deze waarschuwing zullen gaan zien dit najaar. Heeft jouw website dus nog geen SSL-certificaat, dan adviseer ik je om niet meer te wachten en snel over te stappen naar https. Weet je zelf niet hoe je dit moet doen? Neem dan contact op met je webbeheerder.