Google introduceerde een jaar geleden het Accelerated Mobile Pages Project, oftewel het AMP project. Het doel van dit project is om websites en het internet sneller te maken zodat gebruikers op mobiele apparaten kunnen genieten van een razendsnel internet. Sindsdien is het ook snel gegaan en na een jaar kan ik concluderen dat AMP een blijvertje is met een nu al grote impact. In dit artikel zal ik daarom uitleggen wat AMP is en wat de voordelen van AMP zijn voor je website.
Wat is AMP?
AMP is een open source initiatief voor het bouwen van razendsnelle statische content voor mobiele apparaten, zoals smartphones. AMP bestaat uit drie delen: AMP HTML, AMP JS en Google AMP Cache.
AMP HTML is een uitgebreide HTML versie waarmee je ten eerste aangeeft dat het een AMP-webpagina betreft, te herkennen aan <html ⚡>. Daarnaast zijn er diverse AMP HTML eigenschappen die ervoor zorgen dat bepaalde taken efficiënt en snel worden uitgevoerd door browsers.
AMP JS is een geoptimaliseerde Javascript bibliotheek bestaande uit AMP beste practices. Een belangrijke optimalisatie is dat alle externe bronnen op een webpagina asynchroon worden geladen. Op deze manier kunnen deze bronnen het renderen van de webpagina niet blokkeren.
Google AMP Cache tenslotte is een proxy based content delivery network (CDN) voor AMP content. Dit zorgt ervoor dat data gecached wordt zo dicht mogelijk bij de gebruiker. Daarnaast valideert Google AMP Cache ook de functionaliteit van AMP-webpagina’s.
Voordelen AMP voor webdesigners
AMP zorgt voor een snel mobiel internet en dit is natuurlijk fijn als je op je smartphone aan het internetten bent. Let er wel op dat AMP-webpagina’s alleen getoond worden in Google’s zoekresultaten op mobiele apparaten en niet op desktops. Dit is logisch, want deze webpagina’s zijn geoptimaliseerd voor mobiele apparaten. Als je een AMP-webpagina opent op je desktop of laptop, dan zie je wel wat ik bedoel. Kijk maar eens naar het volgende nieuwsartikel op de website van The Guardian in ‘gewone’ versie en AMP-versie.
Het voordeel van AMP voor mobiele internetters is duidelijk, maar heb je als webdesigner of website eigenaar ook profijt van AMP? Het antwoord hierop is ja, omdat Google AMP op verschillende manier bevoordeelt.
Ten eerste wordt je website sneller door het gebruik van AMP en paginasnelheid is een Google ranking factor. Als je website sneller wordt, dan is de kans groter dat je hoger in Google’s zoekresultaten verschijnt.
Daarnaast geeft Google AMP uitgebreidere zichtbaarheid in de zoekresultaten voor de ‘top verhalen’ carrousel. Google kondigde vorige maand ook aan dat AMP-webpagina’s een grotere zichtbaarheid gaan krijgen in de mobiele zoekresultaten voor onder andere e-commerce, entertainment, reizen en recepten. Een voorbeeld hiervan kun je zien in de volgende demo’s.
Tenslotte bieden AMP-webpagina’s een betere gebruikerservaring. AMP is al door verschillende grote websites geïmplementeerd en op dit moment bestaan er volgens Search Engine Land al 600 miljoen AMP-webpagina’s op 700.000 domeinen. In hetzelfde artikel worden enkele indrukwekkende voorbeelden genoemd van websites die dankzij AMP de engagement en click-through-rate aanzienlijk hebben zien stijgen.
Nadelen AMP
AMP biedt helaas echter niet alleen voordelen. Als je AMP op je website wilt implementeren, moet je namelijk zowel een AMP-versie als ‘gewone’ versie van je webpagina aanbieden, omdat Google AMP-webpagina’s niet toont in de zoekresultaten op desktops en laptops. Daarnaast is deze techniek alleen geschikt voor statische content en niet interactieve content. Verder is de functionaliteit van AMP-webpagina’s beperkt tot de AMP JS bibliotheek.
Hoe kun je beginnen met AMP?
Hoewel AMP ook nadelen kent, zijn de voordelen voor de meeste websites groter dan de nadelen en dit wordt ondersteund door de resultaten van verschillende grote websites die AMP al hebben geïmplementeerd. De positieve resultaten op het gebied van engagement en CTR duiden er op dat AMP-webpagina’s ook door de gebruiker worden gewaardeerd. Verder heeft Google onlangs aangegeven AMP-webpagina’s een grotere zichtbaarheid in de mobiele zoekresultaten te gaan geven. Redenen genoeg dus om aan de slag te gaan met AMP, maar hoe begin je met AMP?
Als je met WordPress werkt, dan zijn er verschillende plugins beschikbaar om AMP te implementeren. Ook voor Joomla is er in ieder geval al 1 AMP plugin beschikbaar. Als je werkt met een custom CMS, dan zal je AMP zelf moeten implementeren op je website. Gelukkig kun je veel informatie vinden op de website van het AMP project. Ook heeft Google een eigen AMP Test Tool, waarmee je AMP webpagina’s kunt valideren. Ook in Google Search Console is een tool beschikbaar, onder zoekopmaak, om je AMP-webpagina’s te testen.
Als je vragen hebt over AMP, dan kun je die hieronder stellen. Gebruik je al AMP, dan ben ik heel benieuwd wat voor effect dit heeft voor jouw website! Zelf heb ik sinds kort ook AMP op mijn website geïmplementeerd en zal ik ook het effect voor mijn website gaan meten.